Praktijk voor coaching en bewustwording -
RSS

Recente posts

Leiderschap in het bedrijfsleven
Vergeven
Schaduwzijde
In je kracht staan
Veronderstellingen of aannames

Categorieën

aannames
Kracht
Overtuigingen
persoonlijk
schaduwzijde
zakelijk
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Leiderschap in het bedrijfsleven

Leiders in het bedrijfsleven horen sterke persoonlijkheden te zijn. Dat geldt voor directeuren, werknemers in het middenkader, en afdelingshoofden. Daarbij hoort naast kennis ook discipline, verantwoordelijkheid, een voorbeeldfunctie voor- en het aansturen van de werknemers.

In het verleden was er een duidelijk onderscheid van baas en werknemer, autoritair gedrag van de één, en onderdanige houding van de ander was daar een voorbeeld van.

Inmiddels is de maatschappij op vele terreinen veranderd, en is het bedrijfsleven daarin mee moeten gaan, het ene bedrijf sneller dan een ander.

Vergeven

Vergeven is een daad van zelfwaardering en geeft bevrijding, opluchting, rust, zelfvertrouwen en laat fysieke klachten los en zelfs verdwijnen. Vergeven doe je voor jezelf, niet voor een ander.
Ik ben in de loop der tijd enkele opvattingen over vergeven tegengekomen die ik misvattingen wil noemen. Ze geven namelijk aan dat je je afhankelijk maakt van de ander die jou iets heeft aangedaan. Misschien herken je sommigen wel:

‘’Ik kan niet vergeven omdat ik niet kan vergeten”. Dit is een onjuiste opvatting.

Schaduwzijde


                                         Je schaduwzijde

Ieder mens heeft een schaduwzijde. Wat houdt dat eigenlijk in? Je schaduwzijde is dat deel van jou dat je niet onder ogen wil zien, kan zien, afwijst, onderdrukt, veroordeelt, niet toelaat, waar je geen grip of hebt, maar wat wel grip op jou heeft.

In je kracht staan

Misschien herken je het volgende: je bent op een feestje, er komt iemand binnen en de kamer is gevuld. De aandacht wordt op hem/haar gericht en de meesten stoppen even met praten.
Wat je onbewust opvalt, is de uitstraling, het energieveld van die persoon. Een krachtig, energiek iemand die duidelijk aanwezig is, zonder wat te zeggen. De één zal zich er prettig bij voelen, de ander wat ongemakkelijk of onzeker.
 
Wat betekent het als je in je kracht staat?
 
je staat in je kracht als je volledig (fysiek,mentaal, emotioneel en spiritueel)  

Veronderstellingen of aannames

Het veronderstellen of aannemen van zaken is een neiging die veel mensen hebben.
Je haalt wat in je hoofd, en fantaseert over hoe dit zou kunnen lopen. Vaak gaat het de negatieve kant op waarbij angst, woede of frustratie komt kijken, en voor je het weet geloof je dat het de realiteit is.
 
Er zijn vele vormen van aannames. Ik zal een voorbeeld noemen: stel je voor dat je je aan iemand ergert. Je fantaseert wat je allemaal gaat zeggen, wat de reactie van de ander zou kunnen zijn en hoe je daarop gaat reageren.

Niets is persoonlijk

Maak de volgende afspraak met jezelf: vat niets persoonlijk op.
Alles wat tegen je wordt gezegd, over je wordt gezegd, emoties of kritiek, het heeft allemaal niets met jou te maken. Het is een reflectie van de ander.
 
Wat hij voelt, denkt of ervaart is zijn zaak en zijn probleem. Dat is opgebouwd uit zijn verleden (opvoeding, omgeving, beïnvloeding, ervaringen, meningen) waardoor hij de wereld door deze bril bekijkt. Als jij daar niet aan voldoet is dat niet jouw zaak.

Overtuigingen

Veel mensen zijn zichzelf niet. Een deel hiervan beseft dit niet en gaat onbewust door het leven. Ze lopen tegen belemmeringen aan, of worstelen met de buitenwereld die hen de kwetsbare plekken toont, zonder dat ze dat in de gaten hebben.
De emoties die daarbij naar boven komen wijten ze namelijk aan die buitenwereld, omdat zij zich raar, onfatsoenlijk of niet normaal gedragen.
Maar wat is raar, onfatsoenlijk of niet normaal? In jouw ogen kan dus iemand met een ander gedrag dit oordeel krijgen. Maar geldt dat ook andersom?
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint