Praktijk voor coaching en bewustwording -
RSS

Recente posts

Leiderschap in het bedrijfsleven
Vergeven
Schaduwzijde
In je kracht staan
Veronderstellingen of aannames

Categorieën

aannames
Kracht
Overtuigingen
persoonlijk
schaduwzijde
zakelijk
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Overtuigingen

Veel mensen zijn zichzelf niet. Een deel hiervan beseft dit niet en gaat onbewust door het leven. Ze lopen tegen belemmeringen aan, of worstelen met de buitenwereld die hen de kwetsbare plekken toont, zonder dat ze dat in de gaten hebben.
De emoties die daarbij naar boven komen wijten ze namelijk aan die buitenwereld, omdat zij zich raar, onfatsoenlijk of niet normaal gedragen.
Maar wat is raar, onfatsoenlijk of niet normaal? In jouw ogen kan dus iemand met een ander gedrag dit oordeel krijgen. Maar geldt dat ook andersom? Hoe kijkt de ander naar jou?
 
Iedereen is anders: enkele oorzaken hiervoor zijn je karakter, je opvoeding en je ervaringen. Daarbij komt je gedrag voort uit je gedachtegang en je gedachtegang komt voort uit je overtuigingen.
 
Sommige gedragspatronen, van jezelf of anderen, leveren lastige situaties of problemen voor jou en je omgeving op. Dominantie, agressie, slachtofferrol, onderdanigheid, ego, een kort lontje zijn enkele voorbeelden. Maar hoe is dit ontstaan?
 
Ergens in je leven ben je beïnvloed door opmerkingen die indruk maakten en sommigen nog steeds maken: ‘’dat kan je toch niet, je bent niet goed genoeg, dat hoort niet, je moet presteren om later iets te bereiken’’, zijn een paar van die opmerkingen.
Als dit maar vaak wordt herhaald, door de buitenwereld of door jezelf, raak je hiervan meer en meer overtuigd, en is een deel van jezelf aan het ondersneeuwen.
Ook meedoen om erbij te horen is beïnvloeding van buitenaf.
Heftige situaties hebben een impact waardoor je jezelf kwijtraakt. Geweld, overmatig drugs- en/of alcoholgebruik (in het gezin of omgeving) kan je hard raken. 
En tegenwoordig speelt zich ook via de social media ingrijpende zaken af.
 
Hoe kom je terug bij jezelf?
De eerste stap is (gevoelsmatig) herkennen dat je door opgelegde- of aangeleerde gedragpatronen niet authentiek bent.
De tweede stap is erkennen dat dit zo is. Op dat moment ben je bewust van je situatie en kan het zijn dat je er aan toe bent om hieraan te gaan werken.
 
Waar je vastloopt of jezelf verliest is voor mij de ingang om bij deze valse overtuigingen te komen. Met behulp van verschillende technieken kan je bewustzijnsniveau worden vergroot en deze overtuigingen gewijzigd. Daarbij kan ik mijn intuïtie gebruiken om tot de kern te komen, als je daar mentaal aan toe bent. 
 
Je kunt zelf ook iets doen: ga bewust met al je aandacht waar je op dat moment mee bezig bent. Je gedachtegang valt dan stil en je wordt rustiger.
Ook is aarden van belang. Door oefeningen kan je onrust en spanning kwijtraken, maar jezelf ook opladen en versterken om het proces aan te kunnen. Verder zijn wandelen en sporten prima activiteiten om te aarden.
De overtuigingen zijn dan niet veranderd, maar je hebt je gedachtegang meer onder controle.
 
Je kunt je valse overtuigingen veranderen, en je gedrag volgt vanzelf.
Is dat moeilijk? Ongetwijfeld, maar jouw motivatie geeft de doorslag.
Confronterend? Soms.
Vermoeiend? In het begin wel.
Is het te doen? Absoluut, en hoe verder je vordert, hoe boeiender het proces wordt.
 
Verander je valse overtuigingen, dan verandert je leven.
 

2 Reacties op Overtuigingen:

Comments RSS
Roberto on maandag 12 november 2012 20:39
Beste Ron, erg leuke site met heel veel informatie!! Goed bezig gozer!! groeten Roberto
Reageren op een reactie


replica horloge on zaterdag 30 maart 2019 16:13
no change in the horse.
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint