Praktijk voor coaching en bewustwording -
RSS

Recente posts

Leiderschap in het bedrijfsleven
Vergeven
Schaduwzijde
In je kracht staan
Veronderstellingen of aannames

Categorie├źn

aannames
Kracht
Overtuigingen
persoonlijk
schaduwzijde
zakelijk
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Leiderschap in het bedrijfsleven

Leiders in het bedrijfsleven horen sterke persoonlijkheden te zijn. Dat geldt voor directeuren, werknemers in het middenkader, en afdelingshoofden. Daarbij hoort naast kennis ook discipline, verantwoordelijkheid, een voorbeeldfunctie voor- en het aansturen van de werknemers.

In het verleden was er een duidelijk onderscheid van baas en werknemer, autoritair gedrag van de één, en onderdanige houding van de ander was daar een voorbeeld van.

Inmiddels is de maatschappij op vele terreinen veranderd, en is het bedrijfsleven daarin mee moeten gaan, het ene bedrijf sneller dan een ander.
De vraag is of de leiders hierin zijn meegegaan.

Hoort bij een veranderde maatschappij ook een andere managementstijl? Ik vind van wel. Mensen zijn mondiger geworden, mondiale en nationale ontwikkelingen gaan sneller, de maatschappij wordt harder, er zijn crises, en er vindt een bewustwordingsproces plaats die niet iedereen in de gaten heeft.

Is autoritair gedrag van deze tijd? Ik vind van niet. Op basis van functie en verantwoordelijkheid heb je al een overwicht. Daardoor kan je met een ander gedrag meer effect hebben dan voorheen.

Welk gedrag hoort daarbij? Ik ben van mening dat goed leiderschap een hoog EQ vereist. Een onderdeel hiervan is inlevingsvermogen te hebben zodat je je kunt verplaatsen in de situatie van de ander. Verder is van belang dat je tijdig, helder en duidelijk communiceert, oplossingsgericht denkt en handelt, hen coacht, ondersteunt en inspireert om het beste uit henzelf te halen.

Dat komt niet alleen ten goede van hen, maar zorgt ook voor persoonlijke groei van de leiders zelf. Gevolg is dat de sfeer in het bedrijf sterk verbetert en er een positieve uitstraling naar buiten ontstaat.
Dat zal de buitenwereld opvallen waardoor het bedrijf op alle fronten aantrekkelijk wordt.
1 Reactie op Leiderschap in het bedrijfsleven:

Comments RSS
replica mens gu on zaterdag 30 maart 2019 18:42
This is the first time i am visiting your forum.
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint